De horeca na de Coronacrisis - Tabletmenukaart

Heropening restaurants

Naar verwachting zal de horeca ergens dit jaar weer gefaseerd openen. De maatregelen die daarbij komen kijken zorgen ervoor dat de horeca anders moet omgaan met gasten. Er zijn een aantal zaken waar je als horecaondernemer rekening mee moet gaan houden:

  1. Deurbeleid en voorkomen dat gasten te dicht op elkaar staan
  2. Afstand tussen tafels en daardoor minder capaciteit
  3. Toiletbezoeken, waarbij gasten ook genoeg afstand van elkaar kunnen houden
  4. Spreiding bij het afrekenen
  5. Beperkingen in alcoholgebruik
  6. ‘Natte’ horeca zoals bars en cafés gaan mogelijk dit jaar helemaal niet open
  7. Evenementen zijn afgelast, inclusief concerten
  8. Applicatie Corona alert zal worden gestimuleerd door de overheid

Bij deze aandachtspunten zijn een aantal zaken van belang. Zij zijn bepalend voor het uitvoeren van de maatregelen of worden er juist door beïnvloed.

rondje-lichtblauw

1. Prijs

Prijzen invoeren die voldoende winst genereren. De horeca moet naar een nieuw prijsniveau waarbij minder gevraagd wordt voor dingen die relatief weinig kosten en dingen die relatief duur zijn niet meer gratis weggegeven worden. Dus geen likeurtjes van het huis en dat kopje koffie en thee niet te duur. Bovendien moet er zorgvuldig gekeken worden naar de gemiddelde besteding per gast per uur en bij welke besteding er aanpassingen gedaan moeten worden.

rondje-donkerblauw

2. Assortiment

Goed inkopen en zorgen voor een maximale winstgevendheid en minimale derving wordt nog belangrijker. Efficiëntie en het minimaliseren van ‘food waste’ spelen hierbij een belangrijke rol.

Food waste - Tabletmenukaart
rondje-lichtblauw

3. capaciteit

In een samenleving waarbij we 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, is plek voor minder tafels. Dat betekent dat de omzet per vierkante meter omlaag gaat. Het verhogen van de doorloopsnelheid kan hier uitkomst bieden en is een punte dat zeker aandacht verdient.

white
rondje-donkerblauw

4. contactloos

Bedieing - Tabletmenukaart

Fysiek contact met bedienend personeel zal minder worden, en dat is ook het streven in de nieuwe samenleving. Een tabletmenukaart kan hier uitkomst bieden. Deze is hygiënischer dan een menukaart omdat hij goed schoon te houden is en ook staat deze al aan tafel. Contact met de bediening om een bestelling te plaatsen is dus niet nodig. Daarnaast kun je met de tabletmenukaart ook betalen middels IDEAL QR.

rondje-lichtblauw

5. Service 2.020

Dat gezellige praatje bij de tafel moet wellicht straks plaatsmaken voor iets anders. Gasten zijn inmiddels zo gewend aan het gemak en de snelheid van de zelfbedieningskassa, dat de focus ook in de horeca verschuift van bediening naar processen. Gasten vragen iets en de medewerker antwoord door het snel klaar te maken en te serveren. Dankzij Corona is de klassieke ober straks helemaal verdwenen, al blijft een praatje op afstand altijd een mooie aanvulling op een avondje uit.

Gemiddelde besteding is kassa

De tijd dat je een broodje kaas kon delen met een gaasje water van het huis en daar drie uur op het terras van kon genieten is voorbij. Corona heeft de horeca is wakker geschud! Het gaat voortaan om de bezettingstijd van een tafel tegenover de besteding per persoon. Een opslag voor de terrastafels zoals in Frankrijk of een percentage langzit bonus op de rekening een oplossing? Wellicht gaat dat laatste nét wat ver.

Het is waarschijnlijker dat creatieve en klantvriendelijke maatregelen er ongeveer zo uit gaan zien:

De tijd dat je een broodje kaas kon delen met een gaasje water van het huis en daar drie uur op het terras van kon genieten is voorbij. Corona heeft de horeca is wakker geschud! Het gaat voortaan om de bezettingstijd van een tafel tegenover de besteding per persoon. Een opslag voor de terrastafels zoals in Frankrijk of een percentage langzit bonus op de rekening een oplossing? Wellicht gaat dat laatste nét wat ver.

rondje-lichtblauw

1. Dynamische prijzen

Op top drukke momenten wordt de kaart 25% duurder en daarmee kan direct gestuurd worden op bezetting buiten de piekmomenten.

rondje-lichtblauw

2. Maximale tijd per zitting

Tijdens de piekdrukte gaan de tafels naar een vooraangekondigd maximale tijd. Dus niet meer onbeperkt komen en gaan wanneer je wilt. Nu ben je meer dan welkom vanaf 17.30 maar om 19.45 is het echt afgelopen. Niet alleen de AYCE, maar juist óók de klassieke horeca gaat dit invoeren.
rondje-lichtblauw

2. Meer sturen op combo's

Een kopje koffie voor €3,75, óf een koffie naar keuze met taart voor €4,95. Een fluitje bier kost €3,50, maar een halve liter €4,70
Eén ding is zeker, het horecalandschap gaat er na de heropening anders uitzien dan we gewend waren.

Advies op maat voor jouw horeca onderneming? Neem contact met ons op!