Personeelstekort horeca - top 5 oplossingen

Horeca personeelstekort - Tabletmenukaart

De horeca toekomst is rooskleurig. Onder andere de positieve economische verwachtingen en het stijgend aantal mensen die uit eten gaan wijzen hierop. Maar de arbeidsmarkt is problematisch: veel horeca ondernemers hebben moeite om goede werknemers te werven en behouden. Dit verhindert de branche, en zeker verdere groei. Het grootste tekort zit hem in de medewerkers voor bediening. De werktijden, hoge werkdruk en werkuren zijn een belangrijke oorzaak van het personeelstekort in de horeca.

rondje-lichtblauw

1. Met minder personeel meer tafels bedienen

Het runnen van een horecabedrijf is vandaag de dag topsport. Het personeelstekort in de horeca is hier een belangrijke oorzaak van. Maar waar de ondernemers blijven werven voor bediening, zijn er ook andere oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een extra fte in de vorm van een Tabletmenukaart. Dit is uw menukaart op een tablet waarmee gasten zelf hun bestelling kunnen plaatsen. Dit biedt verschillende voordelen.

Tabletmenukaart als extra personeelslid
De ober ontvangt uw gasten, legt hen precies uit hoe de Tabletmenukaart werkt en helpt hen stap voor stap bij de eerste bestelling. Daarna kan de gast zelf bestellingen plaatsen. Hierdoor kan één ober nu meer tafels tegelijk bedienen en is er minder bediening nodig. Ook heeft de ober meer tijd om uw gasten wat extra aandacht te geven. Dit zorgt voor meer fooi.

Gemiddelde besteding stijgt
Omdat gasten niet hoeven te wachten tot een ober naar hun tafel komt om een bestelling op te nemen, kunnen zij sneller en makkelijker bestellen. Dit resulteert in meer bestellingen en een stijging van de gemiddelde besteding.

Gemakkelijk je menukaart aanpassen

De digitale menukaart is een stuk makkelijker en goedkoper aan te passen dan de papieren menukaart. Uitverkocht? Met één muisklik is het product van uw menu. Uw gasten zien altijd het gehele en meest actuele aanbod en u kunt gemakkelijk inspelen op nieuwe ontwikkelingen, feestdagen en seizoenen. Ook kan u de gerechten op een geheel nieuwe en informatieve manier weergeven waardoor uw gasten een goede keuze kunnen maken.

rondje-donkerblauw

2. Denk aan andere doelgroepen

Ouderen
Op dit moment is bijna de helft van het horecapersoneel jonger dan 25 jaar. Maar een heel klein percentage is ouder dan 50 jaar. Terwijl dit ook de categorie is waar de werkloosheid de afgelopen jaren is opgelopen. Daar zit dus een kans. Je hoeft ervaren werknemers bijna niet in te werken. Daarnaast zijn er vanuit het UWV verschillende financiële regelingen om 50-plussers in dienst te nemen. Denk er hierbij wel aan dat je deze doelgroep op een andere manier moet werven. Met hippe video’s of teksten als ‘gezocht: jong en flexibel’ zal je ze niet bereiken. Maar met een goed loon en prettige arbeidsvoorwaarden wel.

Arbeidsbeperkten
Denk daarnaast ook aan mensen met een arbeidsbeperking. Nederland telt tal van horeca ondernemingen waar het personeel merendeels bestaat uit werknemers met een arbeidsbeperking. Of het nu gaat om een lichamelijke of geestelijke beperking, iedereen verdient een kans op de arbeidsmarkt en de horeca is hier uitermate geschikt voor. Grote kans dat je in deze brede doelgroep iemand vindt die perfect past bij jouw bedrijf. Zeker met een tool zoals Tabletmenukaart wordt het inwerken van deze doelgroep nog makkelijker. Denk dus niet in beperkingen, maar juist in mogelijkheden voor uw zaak.

Personeelstekort horeca - Tabletmenukaart
rondje-lichtblauw

3. Investeer in slimme apparaten in de keuken

Heeft u een tekort aan koks? Investeer dan in ‘slim’ keuken apparatuur. De technologie gaat steeds verder en u kunt hier veel tijd en kosten mee besparen. De apparatuur kan als het ware ‘denken’ en voert bepaalde taken zelf uit. Enkele voorbeelden zijn geautomatiseerde friteuses die de mandjes zelf uit het vet tillen of koffiemachines die zichzelf aan het einde van de dag reinigen. Ook zijn er slimme keukenapparaten die recepten herkennen en zelf al de juiste bereidingstijd en temperatuur instellingen aannemen. Of een vaatwasser die automatisch nieuwe vaatwastabletten besteld zodra deze bijna op zijn. Een ander voorbeeld is het keukenapparaat de VCC. Koks kunnen hiermee bakken, stomen, koken, verhitten, warm houden en frituren. De smaken mengen niet en het apparaat geeft aan wanneer een gerecht klaar is of geroerd moet worden. De slimme keukens bieden een welkome helpende hand, maar natuurlijk blijft koken mensen werk en is een keukenbrigade onmisbaar.
Keukenapparatuur - Tabletmenukaart
rondje-donkerblauw

4. Investeer en wees creatief!

Adverteren - Tabletmenukaart
Zoals ondertussen iedere horecaondernemer weet; horeca personeel komt niet zomaar aanwaaien. De juiste manier van werving is heel belangrijk. Een oproep in de lokale krant kan effectief zijn, maar als dit niet werkt moet u toch naar andere mogelijkheden kijken. De digitale vormen van werven zijn tegenwoordig vaak een stuk effectiever. Bijvoorbeeld via een advertentie op Facebook. Met een paar klikken en een klein budget verschijnt uw advertentie in duizenden Facebook-tijdlijnen en instagram-story’s van een zorgvuldig gekozen doelgroep. Met een druk op de advertentie krijgt uw potentieel nieuwe werknemer een formulier waarin ze hun gegevens kunnen achterlaten voor interesse.
rondje-lichtblauw

5. Breng het retentie niveau van je personeel omlaag

Het vinden van geschikt horecapersoneel is één, maar het behouden van deze mensen is minstens zo belangrijk. Dit heeft met verschillende aspecten te maken.

Opleiding personeel
Jongeren kiezen steeds minder vaak voor een baan in de horeca. Een van de redenen is dat ze dit werk niet echt zien als een carrière. Als ondernemer kun jij je op dit vlak onderscheiden. Sommige doen het goed, bij andere kan de aandacht voor werknemers en begeleiding beter. Je hebt vaak te maken met 16 tot 25-jarigen. Die moet je goed coachen en soms weer even op het juiste spoor zetten. Investeer in trainingen om je personeel zo optimaal mogelijk in te zetten.

Lonen
De negatieve berichten over de arbeidsmarkt en de cao-onderhandelingen, geven een negatief beeld. De lonen volgens de CAO horeca stijgen bescheiden in vergelijking met andere branches. Dus als je op prijs wilt concurreren, ga dan boven de CAO-lonen zitten.

Goede arbeidsomstandigheden
De werktijden, hoge werkdruk en werkuren zijn belangrijke oorzaken van het personeelstekort in de horeca. Het is daarom van belang dat je als werkgever aangename arbeidsomstandigheden creëert. Zorg voor passende werkdagen, voldoende pauzes, voedzame en gezonde maaltijden, een prettige werkomgeving en een goede sfeer bijvoorbeeld door leuke teambuilding uitjes.
De Tabletmenukaart kan ook bijdragen aan het verminderen van de hoge werkdruk;

Voorheen moest je als bediening je tafels continue in de gaten houden. Hebben ze al wel of niet besteld? Hebben ze hun voorgerecht op? Kan ik de volgende gang bedienen? Bovendien hoef je niet meer per tafel de hele bestelling op te nemen. Dat scheelt veel energie en tijd die ik nu kan besteden aan extra aandacht voor de gasten

Robert Bitzberger – TGI Fridays